Thursday, December 17, 2009

SATELIT PUAKA

Aaa... aaa... aaa...
Gantung sampai mati
Puaka semalam lu
Itu saja jawapannya
Atau dilontarkan

Mana nak kulontarkan
Puaka durjana ini
Gantungkan di langit pertama
Bagaikan satelit

Satelit puaka
Lu patut diibaratkan
Tergantung di angkasa
Bersaksikan dosa

Satelit puaka lu diibaratkan
Lu saksikanlah lu punya dosa
Lu renung ke bumi sedar diri sendiri
Ku taburi pasir batu di rongga
Apakah salah dosa
Adakah terlalu berkuasa
Terlalok lupa
Lu terlupa

Lu taburi janji temberang
Janji hancing dan kotor
Adakah terlalu berkuasa terlalok lupa
Lu terlupa

INI lirik lagu 'Satelit Puaka' nyanyian Wings yang ditulis Nasir Jani dan dicipta Joe. Lagu ini dipetik dari album keempat Wings, 'Bazooka Penaka' yang dipasarkan pada 1993.

Walaupun tak pernah diberitahu Joe, Awie, Eddie, Jojet dan jugak Nasir Jani, tapi mengikut pemahaman, pengalaman dan kepercayaan aku, aku yakin lagu ini ditujukan khas buat RTM.

Lewat tahun 80-an dan awal 90-an, walaupun musim gemilang bagi scene rock di Malaysia, tapi ia sebenarnya juga menuju ke arah kemalapan. Ini semua gara-gara Kementerian Penerangan yang dikepalai Tok Mat ketika itu, menerusi RTM mengharamkan band-band rock atau artis lelaki berambut panjang (lebih kepada artis rock sebenarnya) keluar di kaca TV, lagu tidak boleh dimainkan di radio dan paling malang, mereka juga tidak dibenarkan mengadakan konsert.

M Nasir pernah berkata peraturan itu adalah peraturan gila!

Sebaik kerajaan menguatkuasakan peraturan itu, maka semua band rock terpaksa menurut kehendak mereka dengan memotong rambut sehingga paras pahu. Tidak cukup dengan paras bahu, disuruh pula potong sehingga paras telinga pula! Dalam banyak-banyak band itu, Wings dan Search serta Ramli Sarip dilihat agak 'keras kepala' dan enggan menurut perintah.

Bagaimanapun, selepas tekanan demi tekanan, kedua-dua band gergasi tempatan itu akhirnya akur. Paling menarik, RTM mengadakan live telecast khas dengan mempertontonkan adegan Tok Mat memotong rambut Amy dan Awie - simbolik mereka akur dengan perintah dan kehendak RTM. Sebagai balasannya, Wings dan Search yang sebelum itu digam RTM akan dibebaskan.

Waktu itu, hanya RTM saja yang memiliki stesen radio, jadi rasanya suka hati merekalah nak gam mana-mana lagu artis yang tidak sesuai kerana waktu itu tidak ada saingan.

Bagaimanapun, janji RTM hanya tinggal janji kerana selepas mereka akur pada perintah, Wings dan Search masih tidak dibebaskan.

Hasilnya, lahirlah lagu di atas. Dan, aku rasa bukan setakat lagu Satelit Puaka ditujukan khas buat RTM, tetapi keseluruhan album 'Bazooka Penaka'.

Sekarang RTM tidak lagi menjalankan aktiviti menggam artis rock. Kalau ada pun, aku tak pasti. Mungkin sebab dah banyak saingan dengan radio dan tv swasta.

...TAPI ada satu lagi yang boleh jugak kita ibaratkan seperti Satelit Puaka.

ASTRO...terutama menerusi saluran Astro Ceria nya yang sucks gila babi!

5 comments:

speedrider said...

heheheh mendalam entry kali ni.

sgns said...

Gua setuju dengan lu bro... memang puaka RTM masa tu... terutama si Puaka Tok Mat... maaf! (dia dah pergi beberapa hari lepas)...

Satu lagi lagu yang ada kena mengena dengan perkara diatas gua rasa lagu 'Malam Gelisah' dari album DT... Memang cilaka kena paksa potong rambut...

Arghhhhhhhhh!!!!


Harharrharrrr....

Anonymous said...

but the establish tak paham lyric lagu ni..
you know why... the answer is simple, the establish are not a rocker but we are.

atleast we put the anger in the song...

日月神教-任我行 said...

走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,聊天室

Zaly said...

Bro. apsal lu tak menaip lagi??
Bz atau sudah give up??